ПРОСЛАВЉЕНА СЛАВА ХРАМА УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У ГРЧИЦИ

Category: Новости

Најстарији храм у Брчком на празник Успења Пресвете Богородице, прославио је своју крсну славу. Специфичност овог духовног догађаја је у чињеници да 65 година овај храм уопште није прослављао своју крсну славу, све до 2005. године,  а и тада је све до сада крсна слава обиљежавана у недјељу уочи Мале Госпојине.

 

Ове године крсна слава је обиљежена и прослављена на сам дан Успења Пресвете Богородице-Велику Госпојину. Самим тим  је и радост свих вјерника и парохијана ове парохије, утолико већа због овог историјског тренутка за ову светињу, захваљујући милости Божијој и заступничким молитвама Пресвете Богородице за овај храм и све оне који долазе да се у њему моле. 

Свечаној Литургији присуствовао је велики број вјерног народа, а Литургијом је началствовао Архијерејски намјесник брчански протојереј-ставрофор Драган Ћирковић, уз саслужење свештеника Зорана Илића, Вујадина Станишића и ђакона Кристијана Ђокића. У бесједи на крају Свете Литургије о. Драган је истакао да „ова светиња у Другом свјетском рату није страдала само зато што је била уцртана у топографским картама као орјентир, а деценијама касније је била запуштена те претворена у складиште боја и лакова у фабрици намјештаја смјештеној на црквеном земљишту. Упркос свему томе у овој Цркви се славило име Божје и славиће га многа покољења“.

После избора кума и трократног опхода око светог храма, испред храма пререзан је славски колач са кумом славе за ову годину  г. професором Миланом Томићем и његовом супругом. Након молитвеног дијела услиједила је трпеза љубави под шатором у порти храма.

Иначе у овом храму сваког петка се служи акатист Пресветој Богородици са почетком од 16 часова.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Thursday the 20th. Affiliate Marketing.