Прва недеља Великог поста-Чиста-Православља

Category: Новости


СВЕТО ЈЕВАНЂЕЉЕ

Сутрадан хтеде Исус изићи у Галилеју, и нађе Филипа, и рече му: Хајде за мном! А Филип беше из Витсаиде, из града Андрејева и Петрова.


Филип нађе Натанаила и рече му: Нашли смо онога за кога писа Мојсеј у Закону и Пророци: Исуса, сина Јосифова, Назарећанина. И рече му Натанаило: Из Назарета може ли бити што добро? Рече му Филип: Дођи и види!

А Исус виде Натанаила где долази к њему и рече за њега: Ево правог Израиљца у коме нема лукавства. Рече му Натанаило: Откуда ме познајеш? Одговори Исус и рече му: Пре него те позва Филип, видех те кад беше под смоквом.

Одговори Натанаило и рече му: Рави, ти си Син Божији, ти си цар Израиљев.
Одговори Исус и рече му: Зато што ти казах да те видех под смоквом, верујеш? Видећеш више од овога. И рече му: Заиста, заиста вам кажем: од сада ћете видети небо отворено и анђеле Божије како узлазе и силазе на Сина Човечијега.

(Свето Јеванђеље по Јовану 1, 43-51)

Пост овај назива се Великим због посебне важности, и због своје дужине. Састоји се од Свете четрдесетнице и Страсне седмице. Четрдесетница је установљена, од стране Цркве, ради подражавања 40-дневног поста и молитве Господа Исуса Христа, које је Господ држао - после свога крштења, удаљивши се у пустињу - пред своје ступање на проповјед Јеванђеља. Иза Св. четрдесетнице, која се завршава у петак Шесте седмице поста, долази пост Страсне седмице, посвећен учествовању у страдањима и смрти Господа Христа, по заповјести његовој да ће „доћи... дани кад ће се отети Женик од њих, и онда ће постити у оне дане" (Лука 5, 35).

ПРВА СЕДМИЦА ВЕЛИКОГ ПОСТА

Зове се, она, и Чиста, јер се за вријеме ње - у пјесмама и молитвама - чује вапај душе која се каје, чисти, оплакује своје гријехе. Тим „стихотворенијима", Црква учи вјерне да се одрекну гријеха у који су пали, и да не изгубе рај - неуздржљивошћу Прародитеља, него - да самопрегором уздржавања дођу до спасења и вјечног живота. Даље, у Служби ове седмице, препоручују се пост, молитва, сузе, покајање, духовни подвизи, чишћење тјела и душе, одрицање од гријеха и страсти, и присвајање врлине бдјења, - све: да бисмо се достојно поклонили крсту, и духовно прославили Христово васкрсење. За време овога дјела Поста, молитве су дуже и свечаније, а читању је дато више мјеста него појању. Дужину молитава ове седмице још више повећава Велики канон Св. Андреја Критског, на повечерју прва четири дана Поста. У овој, као и у последњој седмици, пост је знатно пооштрен, на тај начин што се пости на води, без уља.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Monday the 25th. Affiliate Marketing.