Недеља друга поста пачиста

Category: Новости


И уђе опет у Капернаум после неколико дана; и чу се да је у кући. 
И одмах се скупише многи тако да не могаху ни пред вратима да се смјесте; И казиваше им ријеч. 
И дођоше к њему са узетим, кога ношаху четворица. 

И не могући приближити се к њему од народа, открише кров од куће где он бијаше, и прокопавши спустише одар на коме узети лежаше. 
А Исус видевши вијеру њихову, рече узетоме: Синко, опраштају ти се гријеси твоји! 

А онде сјђаху неки од књижевника и помишљаху у срцима својим: 
Што овај тако хули на Бога? Ко може опраштати гријехе осим једнога Бога? 
И одмах разумјевши Исус духом својим да они тако помишљају у себи, рече им: Што тако помишљате у срцима својим? 
Шта је лакше? Рећи узетоме: Опраштају ти се гријеси; или рећи: Устани и узми одар свој, и ходи? 
Но да знате да власт има Син Човјечији на земљи опраштати гријехе, рече узетоме: 
Теби говорим: Устани и узми одар свој, и иди дому своме. 
И уста одмах, и узевши одар изиђе пред свима тако да се сви дивљаху и слављаху Бога говорећи: Никада тако што невидјесмо.


(Свето Јеванђеље по Марку 2, 1-12)

* * *

БЕСЈЕДА

Када је Господ и Спаситељ наш Исус Христос обилазио градове и села и проповедао о царству небеском, свратио је једном и у дом једног житеља Капернаума, и по обичају, и овде проповједао. Скупило се много народа, тако да се до врата дома није могло доћи. Четири човјека донесоше узетога који је живио на постељи ? да би га видио онај који исцјељује сваку болест и сваку немоћ у народу(Мат. 9,35). Али, пошто се нису могли пробити кроз толику масу да би дошли до Христа, они су се са болесником попели на кров куће, открили цријеп на крову и, направивши довољно широк отвор за спуштање болесника, спустили овог на носилима пред Самог Господа. Кад Господ видје њихову вјеру, рече узетоме: Синко, опраштају ти се гријеси твоји, а затим, како би чудом исцјељења на очиглед свију показао невјерним књижевницима да је Он Богочовјек Који има власт да на земљи опрашта гријехе, рече му: Теби говорим: Устани и узми одар свој, и иди дому своме. И уста одмах и узевши одар изађе пред свима(Марко 2,11-12). Сав народ који је ово чудо видио дивио се и, славећи Бога, свједочио да никада тако нешто није видио. Ето, то је награда Богочовјека за вјеру онима који донесоше узетога!

А да су га донјели овоземаљском љекару, он би без сумње сматрао сувишним да обраћа пажњу на његове гријехе и лијечио би га од тјелесне узетости материјалним, а не духовним лијековима. Божански чудотворац, међутим, поступа другачије: тјелесну узетост он лијечи кроз опраштање гријехова: Синко, опраштају ти се гријеси твоји. Зашто тако? Па зато што је душевна узетост, то јест гријеси, била узрок тјелесној узетости. Јер, све болести и смрт имају свој почетак у гријеховној узетости душе људске. И ето, већ много хиљада година гријех рађа све болести душе и тијела.

Али због чега је света Црква установила да се данас чита јеванђељска прича о узетоме? Свакако због тога што она у свима нама види болеснике од узетости, то јест од гријеха, и жели да сви, ради исцјељења, похитамо ка Исусу Христу. И тачно је: сви смо ми узети. Сваки наш гријех је узетост. А да је гријех заиста душевна узетост, то је свако од нас на себи осјетио. Од сваког гријеха трпи наше срце, разум отупљује за све духовно, слаби воља за добрим дјелима, обољевају, да тако кажемо, све основе нашега живота, јер, када оболи срце главни покретач нашег живота тада болест захвата цијелог човјека. Због тога света Црква, знајући како је човјеку важна чврстина срца и постојаност на стени вјере и Божијих заповести, пјева у глас са нама: Утврди, Господе, на стјени Твојих заповјести, колебљиво срце моје(Канон Андреја Критског, песма 3).

Дакле, ми смо узети. Неки од нас, покренути савјешћу, сами схватају своју болест и иду ка Христу да се лијече од своје гријеховне узетости; а другима је на несрећу потребна туђа, искрена помоћ да би схватили своју болест и од свег срца пожељели исцјељење од Исуса Христа. Ах! Када би неко и ове људе као онога узетога, довео снагом своје вјере и добронамјерним савјетом у искрену скрушеност пред лицем Самог Господа нашег Исуса Христа, који је на Себе узео наше гријехе и болести. Он би таквим људима учинио највећу хришћанску услугу. Много је међу нама оних који су духом узети и којима је заиста неопходна искрена помоћ других. Они су сами толико слаби у вјери, толико су своје срце ослабили разноразним страстима, да сами нису способни да учине ни један једини корак у вјери и хришћанском животу.

И шта? Зар међу вама, љубљени, нема таквих људи који би помогли својој немоћној и у вјери слабој браћи? Зар међу нама нема искрено вјерујућих, који би својом животворном вјером помогли невјерујућим? Зар нема таквих који би уразумили свог брата који живи у незнању и разузданости и посавјетовали га да се са искреним покајањем и вјером обрати Христу? Браћо, ви који сте слаби у вјери и који разуздано и раскалашно живите, реците, да ли бисте жељели да се избавите од своје беспомоћне душевне узетости, чији ће крај бити вјечно мучење у огњу пакла? Желите ли да паднете пред Самог Исуса Христа и да вас Он исцјели? То се лако може остварити. Сваког петка, а ако треба и другим данима, Исус Христос у овом светом храму прима к Себи све оне који су гресима узети и преко свештеника их по вјери исцјељује. Сваки пут када се грешник искрено каје због својих гријехова, Сам Господ му изнутра говори: Синко, опраштају ти се гријеси твоји. Шта вас спречава да се вјером приближите Исусу Христу и од Њега добијете исцјељење? Дођите, исцјељујте се: пријем сада сви објављујемо током цијеле Свете Четрдесетнице. Све прима Сам Христос. Свештеници су само свједоци пред њим, посредници између Њега и вас. Само не заборавите, Исусу Христу морате долазити са јасном свјешћу о томе да сте ви грешници, да сте без Њега немоћни и мртви душом, морате вјеровати свим срцем да је Он ваш Творац и Судија, и да само Он има власт на земљи опраштати гријехе (Марко 2,10). Не заборавите још и то да је после исцјељења од гријеховне узетости безумно и опасно свјесно изазивати нову узетост. Ето, постао си здрав, говори Господ, више не гријеши, да ти се што горе не догоди? (Јован 5,14). Амин.

Преузето из књиге:
Свети Јован Кронштатски, 
ВЕЛИКИ ПОСТ

Monday the 25th. Affiliate Marketing.