Петровдан и лиларина

Category: Новости

ПЕТРОВДАН

На празник светих апостола Петра и Павла у храму Свете Петке у Грчици служио је Свету Литургију новопостављени парох други грчички јереј Милорад Зарић са протођаконом храма Свете Петке Кристијаном Ђокићем. 

По завршетку Свете Литургије о. Милорад је, послије бесједе о светим апостолима, поздравио вјерни народ и рекао да ће ревносно службовати на новој парохији као и његов претходник о. Предраг Ћирковић. 
Захвалио се у свом обраћању на лијепом пријему и топлој добродошлици вјерном народу и архијерејском намјеснику брчанском протојереју-ставрофору Драгану Ћирковићу. 
На крају велики број вјерног народа је приступио Светој Чаши, причестивши се тајнама Христовим.

Бесједа

Петар (камен) - Павле (мали)

У животима ових апостола све је поучно. Тако и њихова имена имају симболику. 
Име ПЕТАР значи камен, што је симбол чврстине. 
Име ПАВЛЕ значи мали, смирен, ништаван. Симбол смирености, самоунижења. 
Камен је симбол чврстине,а темељ чврстине јесте смиреност.
И тако јасно је чему нас уче имена апостола Петра и Павла.
Име треба да одговара нашем унутрашњем убјеђењу, јер спољашњи натпис одговара садржини. Најбољи примјер је наш Патријарх Павле, савремени апостол нашег времена. Смирен и мали највише је стуб српске вјере у савремено доба. 
Да ли наша имена одговарају нашима карактерима??? Ми носимо опште име хришћани. Да ли смо такви по животу и по дјелима??? 
Апостоли Петар и Павле - смјели и предани гласници вјере Христове, ревносни и потпуно предани дјелу Божијем.
Ако смо чврсти у вјери и ако смирено уклањамо све препреке за чист и свет хришћански живот, ми ћемо слично апостолима постати стубови цркве БОГА ЖИВОГА. На срцима нашим биће написано име Божије (Откр. 3,12).

 

ПЕТРОВДАНСКО ЛИЛАЊЕ 2019.године

У порти храма Св. Петке у Грчици одржано је традиционално лилање уочи Петровдана. Велики број дјеце и родитеља је дошло на овај начин да прославе навечерје празника, те да својим присуством сачувају од заборава овај лијеп обичај који је дио традиције нашег народу.

По народном вјеровању када лиле већ догорјевају, онда се лилари њима чаркају да би година била родна: што више варница, то ће бити бољи род те године. Штапови од лила, на којима заостане и нешто трешњевине, забоду се код пчела и у поврће.

"Уочи Петровдана носе се лиле. Узимају се за то лескови штапови на које се ставља трешњева лила. ЛИЛАРИ (дјеца која су носила лиле) иду са упаљеним лилама од куће до куће, "лилају се" и траже зарцеве од жена... Кад им лиле већ догорјевају, онда се лилари њима чаркају да би година била родна: што више варница, то ће бити бољи род те године. Узалуд је лила горјела ако се дијете није њом чаркало. .... Штапови од лила, на којима заостане и нешто трешњевине, забоду се код пчела и у поврће."

преузето из књиге Мајевица, Обичаји - љетни празници, M.Ф, 1969.г.,стр. 183

Tuesday the 15th. Affiliate Marketing.